Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Nový podcast Po HRstech: Firmám, které v krizi šetří, ujíždí vlak

22.06.2023

Události posledních měsíců přinesly mnoho podnětů ke změnám fungování pracovních i osobních vztahů. Připravili jsme proto nový podcast Po HRstech, kde se můžete inspirovat názory a zkušenostmi odborníků, jak čelit novým výzvám. Těšit se můžete na pravidelné rozhovory o HR, businessu, osobním rozvoji a mnohém dalším.

V prvním díle jsme se věnovali HR strategiím v době covidové, novým cestám rozvoje a mezilidským vztahům, jenž se v současné době ukazují ve své syrovější podobě. Pozvání Zuzany Krajča, HR Partnera společnosti Sodexo Benefity, přijala koučka a lektorka Iva Pondělíková, která jako jedna z prvních začala v České republice propagovat metody Nenásilné komunikace (NVC).

Jak by měly firmy postupovat v době krize?

Pondělíková v rozhovoru zdůrazňuje, že je pro firmy v současné době naprosto klíčové přijít s něčím novým a tím směrem investovat. Firmám, které se zavřely a šetří, ujíždí vlak a pravděpodobně ho již nedoženou. A podobné je to podle ní i v personální politice. Držet místo všem zaměstnancům nedává smysl. Naopak je potřeba promyslet, koho bude firma v nové strategii potřebovat, a ostatní propustit.

Jaká je nyní úloha HR podle koučky Pondělíkové?

V první řádě by to měl být lidský přístup – vyslechnout, být oporou, podpořit a hned potom být partnerem v transformaci. Zaměstnanci HR by měli být schopni vyhodnotit, koho transformace unese, a naopak s kým je čas se rozloučit. Důležité je také nebát se porovnávat, co firmě přinášejí talenti a co high potential zaměstnanci, protože právě oni někdy bývají největšími žábami na prameni.

Jak se změnily pracovní a osobní vztahy?

Závěrečná část rozhovoru je věnována osobnímu rozvoji a vztahům, které se mohly změnit v důsledku častější práce z domova. Nyní trávíme více času s lidmi ve společné domácnosti a musíme více komunikovat. Na povrch tak mohou vyplynout problémy, které jsme dříve přecházeli a nebyl na ně čas. Pondělíková radí, jak tyto nepříjemné situace řešit a zmiňuje, že v pracovních vztazích mohlo naopak dojít k odlehčení, protože se objevila jakási dobrovolnost spojená s tím, že s kolegy nemusíme sedět celý den v kanceláři.