Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Podcast Po HRstech: Jak vypadá práce headhuntera?

02.05.2023

Do třetího dílu našeho podcastu Po Hrstech jsme pozvali Vladimíra Kleschta, headhuntera, zakladatele společnosti Engage Advisory a v neposlední řadě také pořadatele vyhledávané konference EVOLVE! Summit. Dozvěděli jsme se, jaký je rozdíl v náboru lidí u nás a v zahraničí, podle čeho vybírají firmy ideální zaměstnance a jak dostat nejlepší světové speakery do České republiky na konferenci. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Jak vypadá práce headhuntera?

Jako headhunter pracuji zakázkově. Obsazování jednotlivých pozic se mnou daná firma konzultuje. Když firma X potřebuje managera, tak si společně definujeme kompetence a očekávání od daného člověka. Samozřejmě je také důležité stanovit si, jaký by měl být lidsky, aby sedl do dané firmy a kolektivu. Klient má často představu, koho potřebuje, já mu zase můžu na základě znalosti pracovního trhu říct, zda jsou jeho požadavky reálné.

Kolik stojí headhunting?

Headhunter obvykle obdrží trojnásobek platu hledaného zaměstnance. Odměna headhunterů je pak vyplácena ve třech fázích – při zahájení procesu obsazování, v průběhu pohovorů s kandidáty a pak při nástupu kandidáta. Nástupem vybraného člověka do firmy to ale nekončí – až 12 měsíců ručíme za náhradu v případě jeho odchodu z jakéhokoliv důvodu. To je důvod, proč si headhunteři dělají časové rezervy a v jeden moment pracují na obsazení 3-6 pozic, zatímco pracovníci v typických personálních agenturách řeší v jeden moment obsazení třeba až 80 pozic.

Jak ověřujete, že má kandidát o nabídnutou pozici vážný zájem?

Ptám se. A velmi otevřeně. Nejdříve kandidátovi poskytnu všechny informace a zjistím, zda je pro něj nabídka zajímavá. Pak vzniká diskuse, kdy s ním ověřuji, na kolik je pro něj pozice relevantní z pohledu jeho zkušeností, motivů a kariérních plánu. Ve chvíli, kdy se již lépe známe, ptám se ho, zda o pozici opravdu stojí, jak by oznámil ve firmě, že končí a jestli má podporu rodiny. Jsou to citlivá témata, ale musí se probrat. Není nic horšího než se po několika měsících dozvědět, že kandidát sice zájem má, ale ten finální krok udělat nechce.