Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Podcast Po HRstech: Jak předcházet syndromu vyhoření?

02.05.2023

Hostem 6. dílu podcastu Po HRstech se stal Tomáš Zetek, který v současné době pracuje jako terapeut a kouč. Nebývalo tomu tak ale vždy. Dříve měl velmi úspěšnou kariéru jako marketingový manažer. Co se stalo, že svou slibnou kariéru opustil? Přišla osobní krize. V rozhovoru si povídáme o vyhoření a o tom, co dělat, abychom mu předešli. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Z čeho může člověk takzvaně vyhořet?

V podstatě z čehokoliv. Nejčastěji se vyhoření skloňuje ve vztahu se zaměstnáním, ale vyhořet můžeme i v manželství nebo v našem oblíbeném koníčku. Zjednodušeně lze říct, že k tomu dochází, když člověk do nějaké činnosti dává více energie, než z ní čerpá. Nebo když si pro nějakou činnost nedokáže nastavit zdravou míru.

 

Máte radu, jak vyhoření předejít?

Existuje celkem jednoduchý návod, i když pro některé lidi může znít složitě. Důležité je v první řadě naslouchat svému tělu, protože ono nám nejlépe řekne, kdy má dost. A když už informace z našeho těla máme, tak je poslouchat a řídit se jimi.

 

Když člověk přeci jen vyhoří, pomůže mu změna zaměstnání nebo oboru?

Nedá se to říct takto paušálně. Někdy to prostě jen znamená, že si potřebuje na delší dobu odpočinou nebo zvolnit. Pak je to o tom, zda člověk zase najde chuť vrátit se zpět do práce, nebo ne. Určitě bych doporučil pátrat po tom, co vyhoření způsobilo – vždy je to signalizace, že bychom měli něco změnit. Když se to podaří zjistit, tak v první řadě by bylo dobré zkusit to vyřešit a až v posledním kroku přemýšlet o změně zaměstnání nebo dokonce oboru.