Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

02.05.2023

Pozvání do 7. dílu podcastu Po HRstech přijal chirurg Tomáš Šebek, který se zúčastnil několika misí Lékařů bez hranic a o každé z nich napsal knihu. Všechny jeho knihy se umístily na předních příčkách prodejnosti. Kromě toho je spoluzakladatel služby uLékaře.cz. V rozhovoru si povídáme o pohybu v práci i mimo ni, o zdravém životním stylu či o tom, jak překonat strach. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Co můžu dělat pro zdraví, když mám sedavé zaměstnání?

Doporučil bych dodržovat pravidelný režim ve smyslu každou hodinu se postavit a na chvíli se projít. Při sedavém zaměstnání je také důležité mít kvalitní ergonomickou židli, protože na ní trávíte většinu pracovní doby. Dneska už existují i pracovní stoly, u kterých můžete stát, což si myslím, že je fantastická věc. Ideální ale je, když budete sezení a pohyb během dne kombinovat. Skvělý příkladem je firma, která zmapovala několik tras v okolí své centrály a když si chcete s někým dát schůzku, tak vám to ukáže trasu přesně v délce meetingu.

Co si myslíte o technologických pomůckách, jako jsou například chytré hodinky, které lidem pomáhají se zdravým životním stylem?

Chytré hodinky nebo aplikace jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Jsou to fajn pomůcky, protože měření pohybové aktivity lidi motivuje k lepším výkonům. Nesmí se tomu, ale propadnou, žádný extrém není zdravý. Já osobně jsem pro zlatou střední cestu – když ty technologie existují, rád je využívám. Pohyb však nedělám jen pro tu technologii, ale kvůli tomu, že si chci zlepšit kondici a podpořit své zdraví.

Byl jste na několik misích s Lékaři bez hranic. Pokud jste se bál, jak jste se strachem pracoval?

Strach do lidského života patří, bát se je normální. V souvislosti s misemi s Lékaři bez hranic dokonce platí, že kdo se nebojí je magor a nemá tam co dělat. Strach nás totiž chrání, což je nejen na zahraničních misích dost důležité. Když se bojím, tak se snažím nejdříve strach racionalizovat a pak ho rozkouskuji a řeším krok po kroku.