Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Podcast Po HRstech: Když ego dobře zapřáhneme, šlape výborně

14.01.2021

Pozvání do 8. dílu podcastu Po HRstech přijal kouč Pavel Vosoba, který je také spolumajitelem poradenské společnosti M. C. TRITON a autor pěti knih. V rozhovoru probíráme pestrou škálu témat – ženy v managementu, osobní zodpovědnost, jak nakládat s egem v práci nebo důležitost seberozvojových knížek. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Jakou roli hraje naše ego ve firemním prostředí?

Ego jako takové není úplně špatné. Je to nástroj, jak se můžeme prosazovat ve společnosti. Přeci jen si musíme vydělat nějaké ty peníze a v tom nám ego pomáhá. Jde ale o to, abychom dokázali ego dobře zapřáhnout. Když se nám to povede, pak nám bude sloužit výborně. Problém nastává ve chvíli, kdy ovládne ono nás. Pak se projeví ty neslavně známé ambice – jsme ovládáni touhou být viděni a být slavní, prokazujeme své bytí prostřednictvím síly a moci. Což je povrchní a krátkodobé.

Jaký máte názor na seberozvojové knížky?

Myslím si, že 90 % knížek je jen návodných. A pouhý návod prostě hodně lidem fungovat nebude. Každý totiž potřebujeme svůj specifický návod, jak vzít život do vlastních rukou. Seberozvojové knihy jsou tedy přínosné, když je jen nečteme ale studujeme a donutí nás nad sebou a svým životem přemýšlet. Když začneme přemýšlet jinak, tak se začnou objevovat nové příležitosti. V tu chvíli se ale většina lidí neodhodlá ke změně, protože poslouchají své ego, které situaci analyzuje podle toho, jak je zvyklé. Přitom kdyby lidé poslouchali svůj vnitřní hlas, zjistili by, že je to pro ně to správné rozhodnutí a posun vpřed.

Kdysi jste řekl, že práci HR budou jednou dělat roboti. Co jste tím přesně myslel?

Veškeré procesy, jako jsou nábor, výběr, zaškolení, smlouvy, hodnocení, odměňování a zpracování dat, se dají automatizovat. Věřím, že v budoucnu to bude fungovat tak, že si zadáte mé jméno do vyhledávacího systému a dobrý robot mě bude schopen během krátké chvíle zanalyzovat. K ničemu to ale nepovede, protože pokud nepoznáte podstatu člověka – a to tímhle způsobem nepoznáte – je to k ničemu. Co jsem tím chtěl říct vlastně říct, je to, že se bude se více digitalizovat. Všechno, co se ale týká lidí se vrátí zpátky k lidem. Takže všechnu práci HR roboti dělat nebudou.