test

Podcast Po HRstech: Pokud chceme změnit okolí, musíme nejdřív začít u sebe

15.01.2021

Hostem 9. dílu podcastu Po HRstech se stal kouč Jaroslav Homolka, který má praxi již více než 27 let. Je také autor nekonvenčního systému vzdělávání #PREDATORCODE a trénuje české reprezentanty bojových sportů. V podcastu si povídáme o tom, co znamená být predátor, jak nakládat s osobními vztahy nejen v práci ale i doma nebo jak si stanovit cíle. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Rozlišujete pracovní tým a kolektiv, jaký v tom vidíte rozdíl?

Kolektiv vnímám jako takovou rodinku, kde si můžete na všechno a všechny postěžovat, poté jdete udělat co musíte a pak si zase postěžujete, jak vám to nešlo. To je rodina. Tam bývá velký otec a velká matka, kteří všechny hladí, aby je to tolik nebolelo. A pak je tým, kde je team leader. Ten ostatní motivuje k přijímání výzev. Samozřejmě, že své lidi nechá i odpočinou, ale přitom mu neustále rostou pod rukama, protože se jim zdravě věnuje a posouvá je dál.

Máte radu, jak si stanovit dobrý cíl?

Dobrý cíl musí být hlavně měřitelný. Co se stanovení cílů týče, je rozdíl mezi amatérem a profesionálem. Amatér bere feedback v podobě emocí, může to být třeba míra nadšení, pochvala druhých nebo ve sportu hlasitost potlesku. Otázkou ale je, jestli to o něčem opravdu vypovídá. Někdy může být náš výkon horší, ale potlesk ostatních hlasitý a naopak. Na druhé straně je profesionál, který si stanoví přesná kritéria a metriky a na základě nich se pak řídí.

Jak by se měli rozhodovat lidé, kteří zvažují, že odejdou ze svého současného zaměstnání?

Já mám rád cykly sto dní – 3 měsíce mi fungují. Stanovil bych si proto sto dní a snažil bych se během nich dělat maximum, a pokud by se za tu dobu nic nezměnilo, odešel bych. Jde o to, aby rozhodnutí nebylo impulsivní nebo emoční. To sice dobře slouží například v lásce, ale když jde o obživu, tam bychom emoce zaplétat neměli. Zároveň těch sto dní poslouží k tomu, abychom mohli změnit náš přístup k práci. Jít k jinému zaměstnavateli, ale stále si s sebou nést stejné chyby, není z dlouhodobého hlediska řešení a dojedete na tom i v dalším zaměstnání.