Podcast Po HRstech: Jak se udržovat v dobré kondici při sedavém zaměstnání?

Podcast Po HRstech: Spory končící u soudu častěji vyhrává zaměstnavatel

02.05.2023

Pozvání do dalšího dílu podcastu Po HRstech přijala Eva Procházková, která se zaměřuje na poradenství v oblasti pracovního práva a vztahů mezi korporacemi a členy statutárních orgánů. Eva od roku 2007 spolupracuje s advokátní kanceláří Weinhold Legal a také patří mezi zakládající členy Czech Employment Lawyers Association. V rozhovoru se dozvíte, jaké nejčastější spory nastávají v pracovním prostředí a na co si dávat pozor při propouštění zaměstnanců. Přečtěte si ochutnávku rozhovoru, který si můžete poslechnout na platformách Spotify nebo Apple Podcast.

Jaké jsou nejčastější spory mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, které končí až u soudu?

Co pořád vede, tak jsou spory o ukončení pracovního poměru. Zaměstnanci se brání, když mají pocit, že dostali výpověď neoprávněně. Může se jednat například o výpověď z organizačních důvodu, kdy je propuštěný zaměstnanec přesvědčen, že žádné organizační důvody neexistují a zaměstnavatel se ho zbavil úmyslně. Druhé místo nejčastějších sporů pak obsazují dohady o odstupném a dalších finančních kompenzacích.

 

Lze říct, kdo u soudu častěji vyhrává?

Z mé praxe jsou to většinou zaměstnavatelé. Většina zaměstnanců si totiž bere pracovní spory se zaměstnavatelem hodně osobně. Někdy natolik, že přehlížejí, jaká situace ve skutečnosti nastala, a že v právu úplně nejsou. V takovém případě nepřistoupí například k mimosoudním vyrovnáním, jež bývají pro obě strany výhodnější, rychlejší a méně stresující.

 

Kolik stojí taková soudní řízení?

Když se rozhodnete někoho zažalovat, tak soudní poplatek činí 2-4 tisíce. Pak samozřejmě záleží na právním zástupci, jestli má hodinovou sazbu nebo tvz. success fee – při dvoustupňovém řízení můžete za právní zastoupení zaplatit i sto tisíc. Pokud prohrajete, tak musíte platit náklady řízení, které jsou závislé na tom, o jakou částku druhou stranu žalujete. To může být za ty dva stupně klidně 20-30 tisíc.